Volg deze pagina voor het laatste en meest actuele bus nieuws van Nederland. Hieronder vindt u de laatste artikelen, nieuwsfeiten en ontwikkelingen.

Geen contant geld in bussen

Hoewel vervoerders het wettelijk verplicht zijn om contant geld aan te nemen, zullen de geldlades worden verwijderd in bussen van Ariva en Syntus. Het zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn om contant te betalen bij deze vervoerders. Waarschijnlijk zullen reizigers die contant willen betalen bij loketten of automaten hun vervoersbewijs aanschaffen. Contant geld moet altijd als betaalmiddel blijven functioneren en daarom zal er waarschijnlijk naar een alternatieve oplossing worden gezocht.

Arriva

Buschauffeurs overvallen

Ook in april werden er weer een groot aantal buschauffeurs overvallen. Zo werden er in Tilburg binnen korte tijd 3 bussen van Arriva overvallen en werd afgelopen week ook een bus van Syntus in Apeldoorn overvallen. Hierop hebben de buschauffeurs het werk direct stilgelegd, waarna het bestuur van Syntus heeft aangekondigd ook te willen stoppen met contant geld in de kassalades. Zo zal Syntus vanaf januari 2018 stoppen, maar wilt Arriva dit al veel eerder doen.

Door het geld uit de bussen weg te nemen wordt de veiligheid van buschauffeurs gewaarborgd, omdat het voor criminelen niet meer aantrekkelijk zou zijn om deze te overvallen. Het komt de laatste tijd steeds vaker voor en daarom moet er worden gezocht naar een oplossing.

Beelden vrijgegeven van overvaller in Tilburg

Gister heeft de politie van Tilburg beelden vrijgegeven van de overvaller die vrijdagavond een buschauffeur heeft overvallen. De bus van Arriva was de derde in korte tijd en heeft afgelopen zaterdag tot een busstaking geleid in Tilburg. Het bestuur van Arriva heeft daarom tot vanavond 18:00 uur op elke bus een beveiliger gezet, terwijl overvallen juist in de avonduren plaatsvinden.

Arriva

Geen contant geld in bussen

De overvaller kwam met een groot mes de bus in, waarna de chauffeur werd verzocht om het geld te overhandigen. De man vertrok even later met de buit op een fiets, waarna de buschauffeur de man nog even heeft gevolgd.

Medewerkers en het bestuur van Arriva zouden graag zien dat er niet meer kan worden betaald met contant geld in de bus, waardoor het voor criminelen niet aantrekkelijk is om een bus te overvallen. Helaas zijn de vervoerders wettelijk verplicht om contant geld aan te nemen en daarom wordt er gezocht naar alternatieven.

Beelden vindt u op: https://www.facebook.com/politieteamleijdal/videos

Zelfrijdende bussen in Openbaar Vervoer

Elon Musk oprichter van Tesla denkt aan de productie van zelfrijdende bussen in het Openbaar Vervoer. Hiermee wil hij drukke steden tegemoetkomen en een oplossing bieden. Hij geeft in een interview met persbureau Bloomberg aan dat het niet helemaal hetzelfde is als de reguliere bussen, maar dat het idee de sleutel is tot het opvangen van de drukte in steden. Verder mag de tesla-baas Elon Musk er niet teveel over zeggen, maar geeft aan dat het bedrijf hier flink in investeert.

Goedkope Busreis

Nieuwe tesla modellen en Hyperloop trein

Naast de zelfrijdende bussen is het bedrijf ook bezig met de productie van nieuwe Tesla modellen, waarvan er in de voorverkoop al 400 duizend zijn verkocht. De Hyperloop trein is een voertuig dat door een vacuüm gezogen buis schiet om de weerstand te verminderen en de snelheid te optimaliseren. Op deze manier zouden korte reistijden op lange trajecten mogelijk moeten worden gemaakt. TU Delft is momenteel bezig met de ontwikkeling van een ontwerp om te testen op het testcircuit in Californië.

Het beste ontwerp zou uiteindelijk een basis kunnen vormen voor de toekomstige Hyperloop treinen.

Zelfrijdende bussen in Wageningen

Elon Musk is niet de enige die bezig is met zelfrijdende bussen, want ook de de Universiteit van Wageningen is bezig met zelfrijdende shuttlebussen die tussen station Ede-Wageningen en de Universiteit rijden. Deze worden de WEpods genoemd en zijn misschien wel een eerste stap naar de toekomstige zelfrijdende bussen.

Busongeluk met zwaargewonden bij Wehr

In het Duitse Wehr vlak over de grens bij Sittard zijn 2 Nederlanders zwaargewond geraakt bij een busongeluk. Het gebeurde op de kruising van de Landstraße en de Severinusstraße, waarbij de bus volgens ooggetuige geen voorrang verleende aan de automobilist.

Traumahelikopter

Automobilist en passagier zwaargewond

Hierop is de 32- jarige bestuurder zwaargewond geraakt en moest per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Würselen worden gebracht. De 23-jarige passagier werd met een ambulance naar het ziekenhuis in Sittard gebracht. Over de huidige toestand van het tweetal is momenteel niets bekend gemaakt. De buschauffeur heeft verder geen verwondingen overgehouden aan het busongeluk bij Wehr.

 

 

Amsterdam begint met betalen met pinpas in OV

Aangezien er in bussen en trams in Amsterdam nog altijd met contant geld moet worden betaald door toeristen en reizigers zonder OV chipkaart wordt dit in de komende maanden aangepast. Helaas wordt de methode van draadloos pinnen op de OV poortjes nog niet toegepast in de bussen en trams, maar dit zal in de toekomst uiteraard ook een mogelijkheid zijn.

Bus van GVB

Bussen worden omgebouwd

De bussen en trams in Amsterdam zullen in de komende 4 maanden worden omgebouwd, zodat de reizigers kunnen betalen met bankpassen. Het gaat om 200 bussen en 200 trams die worden voorzien van pinautomaten in het voertuig. Op deze manier zal er minder contant geld aanwezig zijn en wordt het overvallen van buschauffeurs minder aantrekkelijk.

Tijdelijke oplossing

Wij zien deze nieuwe betaalmethode in bussen als een tijdelijke oplossing, aangezien de OV poortjes die werken met draadloos betalen per bankpas ook al bestaan. Het is een kwestie van tijd, voordat deze in gebruik worden genomen.

School kiest uit angst voor bus ipv vliegtuig

Afgelopen week heeft de directie van scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg een bus gehuurd om de 24 leerlingen voor een uitwisselingsproject van Middelburg naar het Zwitserse Anfeldingen te vervoeren. In de eerste instantie zouden zij vanaf het vliegveld in Keulen vliegen, maar medewerkers van de scholengemeenschap hadden op internet een bericht gevonden dat het vliegveld in Keulen een potentieel risico is voor aanslagen. Hierop heeft de directie besloten om de leerlingen per bus te vervoeren.

Flixbus

Reisverbod door terreurdreiging

Naast de leerlingen voor de uitwisseling naar Zwitserland hebben ook leerlingen op andere uitwisselingsprojecten een reisverbod gekregen. Zo moeten uitwisselingsstudenten vanuit Italië die zouden landen op vliegveld Zaventem naar een ander vliegveld uitwijken, vanwege de aanslagen in Brussel.

Studenten uit Frankrijk hebben een reisverbod gekregen richting Nederland en België

Buschauffeurs in Almere gaan dinsdag staken

Komende dinsdag gaan buschauffeurs in Almere staken, omdat zij van mening zijn dat er niet genoeg wordt gedaan om de veiligheid van chauffeurs te waarborgen. Gemeente Almere is echter niet bereid om nogmaals in gesprek te gaan met vakbond FNV, waardoor een staking van buschauffeurs in Almere onvermijdelijk lijkt.

Connexxion

Komende dinsdag 5 april zullen er tot 10:00 uur mogelijk geen bussen rijden, mits de gemeente gehoor geeft aan de eisen van FNV en de chauffeurs.

Meer veiligheid voor bussen in Almere

De vakbond is van mening dat er in het nieuwe programma van de gemeente te weinig eisen worden gesteld aan de veiligheid in bussen. Dit zou ten koste gaan van de veiligheid in de Almeerse bussen en daarom zal het mogelijk tot een staking komen.

Gemeente Almere is echter van mening dat er voldoende aandacht aan wordt geschonken en dat er zelfs nog een extra miljoen euro wordt uitgetrokken voor veiligheid in het Openbaar Vervoer.

Volgens de wethouder in Almere heeft FNV niet door dat beide partijen opzoek zijn naar meer veiligheid.

Mogen busvervoerders een elektrische rolstoel weigeren?

Gister stonden 2 inwoners van Den Haag tegenover vervoerder HTM bij het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht, omdat zij van mening zijn dat een bestuurder van een elektrische rolstoel gewoon mee moet kunnen reizen met de bus. Het bestuur van HTM is het hier niet mee eens, omdat de veiligheid in het geding zou brengen in gevallen dat de bus een noodstop moet maken. Het gewicht en de stabiliteit van de rolstoelen zou hierbij het probleem zijn. Daarbij geven de woordvoerders van HTM aan dat een noodstof dagelijks moet worden gemaakt door buschauffeurs en dit dan ook niet als een uitzondering kan worden gezien.

Bus HTM

Sinds vorig jaar niet meer in de bus

Twee gehandicapte inwoners van Den Haag mogen sinds eind vorig jaar niet meer mee met vervoerder HTM, terwijl zij dit daarvoor altijd wel mochten. Met een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht hopen zij dat vervoerder HTM haar beleid aanpast. De uitspraak van het college is niet bindend, maar vaak wordt deze wel opgevolgd.

Nieuwsbrief

Directe verbinding  |  Voordelige tarieven  |  Comfortabele zitplaatsen  |  Voldoende bagageruimte  |  Gratis omboeken/annuleren

Deel deze pagina!

Close