Terwijl vervoerders bezig zijn met het afschaffen van contant geld in bussen (en het Openbaar Vervoer), willen reizigersorganisaties dat deze betaalmogelijkheid blijft. Het moet voor incidentele reizigers en toeristen niet onmogelijk worden gemaakt om van het Openbaar Vervoer gebruik te maken. Contant geld moet daarmee een mogelijkheid blijven, zoals dit ook in de Nederlandse wet staat beschreven. Vervoerders geven hier echter geen gehoor aan en stellen de veiligheid van personeel boven de betaalwijze.

Bus Connexxion

OV bedrijven willen per 2018 geen contant geld meer

OV bedrijven zijn het zat en gaan met organisaties en de regering in gesprek om per 2018 contant geld te weigeren in bussen. Op deze manier zouden zij het aantal overvallen willen stoppen om de veiligheid van het personeel te waarborgen. Betaalmiddelen als de bankpas, telefoon en een anonieme OV Chipkaart zouden contant geld moeten vervangen.

Medewerking van de regering is hierbij een absolute ‘must’, aangezien er een wetswijziging zal moeten plaatsvinden.

Overheid moet investeren

Vervoerders zien de overvallen als een maatschappelijk probleem en zouden willen zien dat de overheid moeite doet om dit op te lossen. Het voorzien van bussen met een pinautomaat is daarbij een goede eerste stap. Het plaatsen van deze automaten zou ongeveer 1000 tot 1500 euro kosten. Een investering van de overheid voor dit probleem zou daarom gewenst zijn voor veel vervoerders, maar wellicht dat er naar een tussenweg wordt gezocht.