Hoewel vervoerders het wettelijk verplicht zijn om contant geld aan te nemen, zullen de geldlades worden verwijderd in bussen van Ariva en Syntus. Het zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn om contant te betalen bij deze vervoerders. Waarschijnlijk zullen reizigers die contant willen betalen bij loketten of automaten hun vervoersbewijs aanschaffen. Contant geld moet altijd als betaalmiddel blijven functioneren en daarom zal er waarschijnlijk naar een alternatieve oplossing worden gezocht.

Arriva

Buschauffeurs overvallen

Ook in april werden er weer een groot aantal buschauffeurs overvallen. Zo werden er in Tilburg binnen korte tijd 3 bussen van Arriva overvallen en werd afgelopen week ook een bus van Syntus in Apeldoorn overvallen. Hierop hebben de buschauffeurs het werk direct stilgelegd, waarna het bestuur van Syntus heeft aangekondigd ook te willen stoppen met contant geld in de kassalades. Zo zal Syntus vanaf januari 2018 stoppen, maar wilt Arriva dit al veel eerder doen.

Door het geld uit de bussen weg te nemen wordt de veiligheid van buschauffeurs gewaarborgd, omdat het voor criminelen niet meer aantrekkelijk zou zijn om deze te overvallen. Het komt de laatste tijd steeds vaker voor en daarom moet er worden gezocht naar een oplossing.