Opnieuw zijn bussen in de Zaanstreek slachtoffer geworden van stenengooiers. Buschauffeurs zijn het zat en willen daarom cameratoezicht en/of extra beveiliging op de probleemtrajecten. Zij voelen zich niet meer veilig en willen daarom met cameratoezicht de veiligheid waarborgen en de pakkans van de daders vergroten. Vakbond FNV steunt de buschauffeurs en geeft aan dat dit een goede oplossing zou zijn om de vandalen af te schrikken en mogelijk zelfs te pakken.

Connexxion

Afgelopen weekend zijn 2 bussen slachtoffer geworden van stenengooiers, waarop Connexxion het hele weekend geen bussen heeft ingezet in de omgeving om de veiligheid van chauffeurs en reizigers te garanderen. Sinds maandagochtend zijn de bussen weer gaan rijden, maar opnieuw hebben chauffeurs melding gemaakt van stenengooiers.

Extra politietoezicht tegen stenengooiers

Connexxion heeft geprobeerd om via Heemskerk om te rijden, maar ook hier werden bussen bekogeld met stenen. Er wordt dan ook gepleit voor cameratoezicht en extra politietoezicht, zodat er normaal gebruik kan worden gemaakt van het Openbaar Vervoer en politie mogelijk op tijd ter plaatse is.

Ook in Amsterdam waren bussen en trams het afgelopen jaar regelmatig slachtoffer van vandalisme. Later werd het geweld nog veel erger en werden chauffeurs regelmatig overvallen. Het toppunt was uiteindelijk een overval op een buschauffeur van een GVB-lijnbus met d.m.v. een shotgun.