In Noord-Holland zijn in de afgelopen periode al 11 bussen bekogeld. Afgelopen weekend gebeurde het in Hoofddorp, waarbij een stadsbus van Connexxion ter hoogte van halte Toolenburg werd bekogeld door jongeren met stenen. De buschauffeur maakte direct melding van het incident, maar de jongeren werden niet gepakt. Er raakte deze keer gelukkig niemand gewond, maar buschauffeurs in de regio zijn het helemaal zat.

Bus van Connexxion

Opzoek naar een oplossing

Buschauffeurs, vakbonden en de verschillende gemeente zijn opzoek naar een oplossing, maar hebben deze tot nu toe niet gevonden. Het op heterdaad betrappen van de jongeren blijkt moeilijk al zijn er reeds verschillende oplossingen aangeboden.

  • Bussen uitrusten met naar buiten gerichte camera’s.
  • Bussen voorzien van standaard agenten/beveiligingsteams.
  • Inzet van helikopters.
  • Gepantserde ramen.
  • Staken en werk neerleggen.

De juiste oplossing is echter nog niet gevonden, al zullen busroutes in probleemwijken nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Gewonden na bekogelde bus

Bij de meeste incidenten zijn er gelukkig geen gewonden gevallen en bleef het bij materiële schade. Echter werd Stefan Klootwijk (25 jaar) uit Haarlem wel geraakt door een stoeptegel die door een groep hangjongeren door het raam naar binnen werd gegooid. De verwondingen waren enorm en hij moest dan ook direct naar het ziekenhuis worden gebracht.

Andere verwondingen blijven gelukkig uit, maar de gevolgen kunnen rampzalig zijn en de jongeren zullen hier uiteindelijk voor op moeten draaien.